Over ZPOT

ZPOT is de toneelgroep van het Openbaar Primair Onderwijs Zoetermeer (OPOZ).

ZPOT is in 1998 opgericht om de leerlingen van de Zoetermeerse openbare basisscholen kennis te laten maken met het theater.

De oprichters (Wouter Neerings, Frans de Jong, Marcel de Vrije, Hans de Rooij en Anja Hepp) vonden dat de leerlingen van de basisschool veel te weinig toneelstukken zagen en veel te weinig in de schouwburg kwamen. Zij staken de koppen bij elkaar en kozen een stuk : Joost en Jacquelijne. Dit stuk is geschreven door Hans de Rooij, er werd auditie gehouden, gerepeteerd en opgevoerd: ZPOT was geboren.

ZPOT heeft een werkgroep, waarin een tiental leden zitten. Deze mensen gaan met elkaar aan de slag om elk jaar weer een mooi stuk op de planken te brengen. In deze groep zitten de regisseurs, een aantal leden van de decorploeg, een aantal mensen die zich bezig houdt met kostuums, schmink en rekwisieten, de zaalindeling, de P.R. etc. De regisseurs kiezen altijd een stuk dat een historische, literaire waarde vertegenwoordigt. In het begin komt de werkgroep ongeveer om de zes weken bij elkaar, maar hoe dichterbij de uitvoering komt, hoe meer de werkgroep vergadert. Er moet altijd nog wel iets op het laatste moment geregeld worden!

Het ene jaar wordt er een voorstelling gemaakt voor de onderbouw (groep 1 t/m 4) dat opgevoerd wordt in het Kwadranttheater. Het andere jaar wordt er een voorstelling gemaakt voor de bovenbouw (groep 5 t/m 8) welke in het Stadstheater wordt gespeeld. De werkgroep is altijd erg trots als het weer gelukt is om spelers te krijgen, mooie decors en kostuums te maken en een mooie voorstelling neer te zetten. Bijna alle deelnemers vinden het dan ook jammer als de productie weer achter de rug is!

We hopen dat jullie ook dit jaar weer gaan genieten van onze nieuwste productie!